ЛЪЖИЧКИ С БИЛКОВ ПЧЕЛЕН МЕД (100% НАТУРАЛЕН) - 30 бр × 10 г

12.00лв.

ЛЪЖИЧКИ С БИЛКОВ ПЧЕЛЕН МЕД (100% НАТУРАЛЕН ПРОДУКТ) - 30 броя × 10 грама

НЕКТАРЕН (ГОРСКО - ЛИВАДЕН) ПЧЕЛЕН МЕД

Нектарен пчелен мед — пчелен мед, получен от нектар на растения. Нектарът е воден разтвор на захари и съдържа захароза,глюкоза и фруктоза в различни съотношения, което е пряко свързано с условията на средата. Този мед от своя страна се разделя намонофлорен мед и полифлорен мед.
Монофлорният мед се получава от нектара на много растения, но като преобладава нектара на едно. Сто процента нектар от едно растение би бил възможен само ако пчелите са разположени в центъра на остров с диаметър 4-5 km и засят само и единствено с липи или слънчогледи. В България по-големи количества (с търговско значение) монофлорен мед се получават от акация, липа, лавандула, слънчоглед и рапица. Останалите видове монофлорен мед (кестенов, тютюнов, памуков) се получават в много малки количества и не се предлагат в търговската мрежа.
Полифлорният мед се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения.
Пчелите приготвят нектарния мед от събрания от цветовете на медоносните растения нектар, който се отделя от специални жлези - нектарници.

Количеството на отделения от цветовете на растенията нектар зависи от редица фактори, като гъстота на растенията, огряване от слънцето, температура, влажност на въздуха и почвата, агротехника и др. Пълното оползотворяване на нектара зависи от състоянието на времето, близостта на кошерите до цъфтящите растения, силата на пчелните семейства и др. Само при правилното съчетаване на тези и на други фактори може да се получат желаните резултати.

Основната част на събрания от пчелите нектар е водата. В нея са разтворени в различни количества трите основни вида захари - захароза, фруктоза и глюкоза (цвеклова, овощна и гроздова захар). Освен това в нектара се съдържат в малки количества и други видове захари, белтъци, витамини, багрилни вещества, киселини, фитонциди, ароматни и минерални вещества.

Превръщането на събрания от пчелите нектар в пчелен мед е сложен физикохимичен и биологичен процес. От нектара трябва да се отдели излишната вода, което става чрез изпаряването й от килийните на питите. Успоредно с това протича разграждане на сложните захари до най-прости с оглед на използването им от организма на пчелите. След сгъстяването на нектара пчелите го пренасят в други килийни, където завършва неговата преработка и той се превръща в мед. Пчелите запълват постепенно килийните със зрял мед, след което ги запечатват с восъчни капачки. При това положение в условията на пчелното гнездо медът може да се съхранява дълго време.

Събирането и преработката на нектара в мед са свързани с много труд от страна на пчелите. За събирането на 1 кг мед е необходимо една пчела да направи около 150 000 излитания, или 1000 пчели да работят 15 дни. Пчелите, събрали този мед, трябва да изминат общо разстояние, което е около 10 пъти по-голямо от обиколката на Земята.

Пчелният мед е пакетиран в еднократни дози под формата на лъжички. Всяка лъжичка съдържа 10 гр. мед. Това е едно иновативно решение, което е много удобно при консумацията му в комбинация с различни видове храни и напитки.

Лъжичката с пчелен мед е с капачка от алуминиево фолио , което осигурява отлично съхранение на пчелния мед в лъжичката и го запазва свеж до момента на употреба.

Разфасовка: кутия с 30 броя лъжички по 10 грама пчелен мед

Добави към количката:


Този продукт е добавен към нашия каталог Thursday 20 February, 2020.

WARNING: An Error occurred, please refresh the page and try again.